fredag 29 februari 2008

Anmälan av förhinder för vidare uppdateringar

Det kommer inte att bli några fler poster om tennfigurer nu på ett tag. Min kamera blev stulen igår.

onsdag 27 februari 2008

Shake 'em on down...


Det är en rätt så dålig dag i dag. Jag sitter hemma och tittar på grävmaskinerna utanför mitt fönster och lyssnar på musik av typen "gammal bonngubbe från Mississippi spelar på en dålig gitarr": R. L. Burnside, Lightning Hopkins och T-Model Ford, mycket bra faktiskt. Det är inte så jätteviktigt att hålla sig till 12 eller 16 takter och rökhosta är ett bra substitut för slagverk. Spelar slide gör man med bordskniv och dålig gammal kabel skall man ha också som skall vara skarvad och så kort att tvungen att sitta på förstärkaren och spela. Om man skall med en trummis också så blir det extra pittoreskt om han saknar ett antal fingrar för att han slagits för mycket med kniv. Bastrumma, virvel och cymbal är allt han behöver. Och en trädgårdsstol att sitta på att.

söndag 24 februari 2008

Ugglor, en fågelholk och banjomusik

Jag har för mig att det är dags för ugglorna att para sig vid den här tiden på året. Jag stötte på en kattuggla i förra veckan och försöker lyssna efter dem på nätterna när jag är ute på landet.

Årets första raggarbil siktad

I går ute på väg 55 vid Skärfälten. En röd Chevrolet Bel Air '57.

torsdag 21 februari 2008

Det börjar med en sån här...


Jag har inte målat vidare på mina figurer under de senaste dagarna för att jag håller på och övar mig i att teckna i Paint Shop Pro. Att hantera kurvor och lager är inte så svårt som det kan tyckas vid första början. Vad det slutligen skall bli för något tänker jag inte tala om. Jag kommer att visa den färdiga teckningen när jag är nöjd med den.

måndag 18 februari 2008

Att måla tennfigurer - mera grundfärger

Jag fortsätter att lägga på grundfärger så som jag visat tidigare, den här gången en mörk hudfärg. Nästa steg är att ta den allra minsta penseln och fylla i alla de ytor som skall vara svarta men som råkat bli övermålade.

Nu är grundmålningen av figuren klar! Vissa skulle nöja sig med att sluta här, men jag kommer att fortsätta med ytterligare några steg till, mer om det senare!

fredag 15 februari 2008

Alltagsprodukte aus der DDR


När jag och min familj städade ur min mormors hus efter att hon avlidit hittade vi en mängd östtyska tvålar, bland annat av märket "Nautik". Vi har ingen aning om varifrån hon fått tag på dem. Nautik tillhörde det ytterst begränsade tvålsortiment som fanns att tillgå i DDR och marknadsfördes som "Den blå tvålen". Det fanns åtminstone en rosa också.

tisdag 12 februari 2008

Visste ni att...

Dom mystiska slagverkseffekterna som man kan höra mot slutet av låten Metal Gods från Judas Priests LP British Steel har skapats genom att någon skakar på en serveringsbricka full av bestick?

Att måla tennfigurer - grundfärger

Nu skall jag till att lägga på grundfärgerna på figuren. Grundfärgerna är mättade med pigment och rätt mörkare än vad den slutliga färgen kommer att bli. Som ni kan se på bilden nedan har jag målat en ljusgrå färg där det är tänkt att uniformen skall vara vit.

Det är viktigt, i synnerhet med grundfärgerna, att färgen flyter lätt och bara lämnar ett ytterst tunt skikt på figuren. Därför doppar jag hela tiden penslarna i vatten för att tunna ut färgen.

Rött är en svår grundfärg att måla, i synnerhet på en svart bas (gult är ännu svårare). Därför använder jag just en pigmentmättad mörkröd färg i det här steget. Det krävs ändå noggranna drag för att få en bra täckning.

En kort uppdatering

Jag har inte skrivit något under de senaste dagarna eftersom jag inte mått bra och känt mig väldigt trött och nedstämd. I går var jag dock ute och cyklade för första gången sedan olyckan. Min sjukgymnast har sagt att jag har en grundläggande rörlighet i långfingret och att jag inte behöver komma på besök lika ofta. Det är dags för mig att börja träna upp styrkan och snabbheten i vänsterhanden igen.

torsdag 7 februari 2008

Att måla tennfigurer - metallgrund


Det här är min (något improviserade) arbetsyta när jag sitter i min kontorsliknande lägenhet och målar. Jag använder givetvis ytterst fina penslar (0 och nedåt). Färgerna är acrylfärger av olika fabrikat, därför behövs ett par små plastkoppar för vatten. Det är viktigt att ha olika vattenkoppar för metallicfärger och vanliga färger. Jag använder av gammal vana ett bruklock som palett och underlaget utgörs av en tidning som jag kan torka av penslarna på. Lampan är mycket viktig, för den garanterar att jag har tillräckligt med ljus för den minutiösa noggrannhet som krävs.

Figuren har framträdande ytor som skall vara metallfärgade (kyrassen och revolvern), så därför börjar jag med att lägga på en metallgrund. Jag tar ytterst lite av en mörk metallicfärg på spetsen av en pensel och borstar på den med snabba, lätta drag. Lite av den svarta basfärgen kan då skönjas under och ger ett djup till färgen. Det blir mycket stänk utanför, men det målar jag över i de kommande stegen.

onsdag 6 februari 2008

Teknozoologi


Eftersom mopeder föds utan fungerande hjul och transmission tillbringar de sina första levnadsveckor i sina mödrars omedelbara närhet. Det händer ibland att modern stöter bort den nyfödda, ett problem som förefaller vara mer utbrett bland tammopeder. Det är mycket svårt att för hand föda upp en övergiven spädmoped till kördugligt skick, eftersom de petroleumprodukter som tillhandahålls i handeln är ett dåligt substitut för modersoljan.

tisdag 5 februari 2008

Att måla tennfigurer - basfärg

Tidigare berättade jag om hur jag förbereder en figur för målning. Nu tänkte jag beskriva nästa steg, att lägga på en grundfärg. Basfärgen är till för att de kommande färglagren skall ha något att fästa på, man får ett dåligt resultat om försöker måla direkt på metallen. Jag vill gärna ha ett något dämpat utseende på mina figurer, utan för mycket skarpa färger som skär sig mot varandra. Därför målar jag alltid figurerna med en svart basfärg på sprejburk, det går snabbast och lättast med sprejfärg. Det är bäst att spreja flera figurer på en och samma gång, så därför har jag förberett ytterligare en figur.

Det här är en Imperial Commissar från Games Workshop, stilmässigt en blandning av Tjekist och 1800-talskavallerist.

Sprejburken med basfärg kommer också från Games Workshop. Nu kanske någon skulle invända och anmärka att jag kanske kunde spara några kronor genom att gå in på vilken färgaffär eller byggmarknad som helst och köpa en burk svart sprejfärg. Det rekommenderar jag inte. En gång för länge sedan gjorde jag misstaget att försöka använda grundfärg för billack och förstörde därigenom en figur helt i onödan. En basfärg som är för tjock kan nämligen täcka över de fina detaljerna på figuren.



Som ni kan se så använder jag en kartong som underlag så att det inte blir några färgstänk. Det är viktigt att man allra helst sprejar utomhus eller i ett väl ventilerat utrymme, i mitt fall badrummet. Färgen är inte giftig, men den luktar helvete.

Så här ser kyrassiärofficeren ut efter att basfärgen torkat. Nästa steg blir att ta fram penslarna och lägga på grundfärgerna.

För D & D

I Am A: Lawful Neutral Human Cleric (5th Level)

Ability Scores:
Strength-15
Dexterity-12
Constitution-13
Intelligence-15
Wisdom-12
Charisma-11

Alignment:
Lawful Neutral A lawful neutral character acts as law, tradition, or a personal code directs him. Order and organization are paramount to him. He may believe in personal order and live by a code or standard, or he may believe in order for all and favor a strong, organized government. Lawful neutral is the best alignment you can be because it means you are reliable and honorable without being a zealot. However, lawful neutral can be a dangerous alignment because it seeks to eliminate all freedom, choice, and diversity in society.

Race:
Humans are the most adaptable of the common races. Short generations and a penchant for migration and conquest have made them physically diverse as well. Humans are often unorthodox in their dress, sporting unusual hairstyles, fanciful clothes, tattoos, and the like.

Class:
Clerics act as intermediaries between the earthly and the divine (or infernal) worlds. A good cleric helps those in need, while an evil cleric seeks to spread his patron's vision of evil across the world. All clerics can heal wounds and bring people back from the brink of death, and powerful clerics can even raise the dead. Likewise, all clerics have authority over undead creatures, and they can turn away or even destroy these creatures. Clerics are trained in the use of simple weapons, and can use all forms of armor and shields without penalty, since armor does not interfere with the casting of divine spells. In addition to his normal complement of spells, every cleric chooses to focus on two of his deity's domains. These domains grants the cleric special powers, and give him access to spells that he might otherwise never learn. A cleric's Wisdom score should be high, since this determines the maximum spell level that he can cast.

Find out What Kind of Dungeons and Dragons Character Would You Be?, courtesy of Easydamus (e-mail)

fredag 1 februari 2008

Någonting stort är på gång...

http://www.paramount.com/startrek/

Att måla tennfigurer


Jag har nu blivit tillräckligt skicklig på att använda vänsterhanden så att jag kan sätta igång med min hobbyverksamhet igen. Jag tänkte visa er hur jag arbetar, så för detta har jag valt ut en liten figur föreställande en preussisk kyrassiärofficer från slutet av 1800-talet. Figuren har jag köpt från den engelska tillverkaren Crusader Miniatures.

Det första jag gör är bryta upp förpackningen och inspektera figuren. Den är maskingjuten i en roterande form, och det jag tittar efter är eventuella skador, ojämnheter i ytan och spår efter fogen mellan formhalvorna, s.k. gjutskägg. Ibland kan även delar av figuren, i synnerhet gevärspipor och dylikt, vara böjda och de rätar jag ut med ett fast men varsamt grepp. Sedan putsar jag med hjälp av hobbykniv och små filar till alla ojämnheter och gjutskägg. Som ni ser har figuren en tapp på undersidan, den är till för att figuren skall kunna sättas på en bifogad plastbas.

Jag sprider ut litet cyanoakrylatlim (snabblim i dagligt tal) på tappen och sticker ned den i skåran på plastbasen. Sedan får den stå och torka ett tag innan det är dags för grundmålning.

In hoc signo vinces


Könsglyf, Akademiska sjukhusets kulvertsystem.

Ur vapensmedjan


Vapnet på bilden är en "Luftfaust", ett tysk snabbkonstruktion från slutet av 1944, då de allierade började uppnå totalt luftherravälde och Hitler befallde rustningsindustrin att den tekniska utvecklingen av luftvärnspjäser och jaktflyg skulle prioriteras över allt annat. Luftvärnets eldkraft skulle förstärkas "på alla tänkbara sätt", som han sade. Ett av resultaten var detta vapen. Det utgjordes av en niopipigt raketgevär, där varje pipa sköt av ett 20mm automatkanonskott som försetts med en liten raketladdning. Alla piporna avfyrades på samma gång för att få en så stor träffyta som möjligt. Detta var således det allra första luftvärnsvapnet som konstruerades för att brukas av infanteri. Firman HASAG fick ett kontrakt på 10000 enheter 1945, men bara 80 st hann tillverkas innan Tysklands kapitulation.
Det finns en oroande tendens bland hobbyister att upphöja alla tänkbara tyska vapenkonstruktioner till "wunderwaffen", därför bör man känna till att Luftfaust teoretiskt sett hade kunnat vara effektiv, men att den inte kan ses som ett särskilt praktiskt vapen. Det kunde bara avfyras av en stående skytt, räckvidden var kort och träffsäkerheten mycket dålig. Luftvärnsvapen för infanteri är beroende av mycket effektiva riktmedel och målsökande ammunition, varför det skulle dröja till 1980-talet och Stinger-roboten innan infanteriluftvärnsvapen blev praktiskt användbara i krigföring